Mexico Blog 3 – Black Belt examen

Vandaag was er voor 11 provisionals de kans om het examen te doen voor de Black Belt – First degree.

Het is ons duidelijk geworden dat de lat erg hoog ligt bij de IHA. Wij mochten het examen vanaf de zijkant meemaken en deze ervaring zet je echt met beide benen op de grond. Nog nooit heb ik een organisatie meegemaakt waar het examen zo zwaar is. 

De 11 provisionals kwamen 1 voor 1 de mat op in een zaal waar de Groot Meester en Meesters hun opwachte samen met zo ongeveer 50 black belts die gingen helpen om het examen af te leggen.

De IHA stijl onderscheid zich enorm ten opzichte van de andere stijlen. Buiten het laten zien van de technieken wordt ook je lichamelijke conditie enorm op de proef gesteld. Het begon “rustig” met ademhalings technieken. Tijdens de ademhalings technieken kwamen de Black Belt even bij je langs om te zien of je fysiek in staat was om klappen op te vangen. Schoppen tegen je benen, je buikspieren even testen etc… En niet 1 keer… maar constant achter elkaar en ze wisselde elkaar uiteraard af. 50 Black Belts en 11 kandidaten… Het was zwaar. 

  
En dit bleek het begin. Hierna een serie van 5 x 10 diverse buik/been/arm spieren. Deze serie is wel ongeveerd 30 a 40 keer door het hele examen herhaald. Achter iedere techniek die ze moesten laten zien kwam deze serie weer. We raakten de tel kwijt.

Tijdens alle technieken die men liet zien liepen instructeurs rond om te kijken of alles goed ging en af en toe overlegde ze met elkaar.

  
Het examen zelf heeft ongeveer 3 uur geduurd en alle facetten van Hapkido zaten erin. Ook het sparren en dag ging  er hard aan toe.

Nu moeten de kandidaten ook nog een  hele week lang de ITS training volgen en laten zien aan de Groot Meester dat ze alle technieken in de basis ook beheersen. Volgende week zaterdag zal dan tijdens het Celebration Dinner verteld worden wie er geslaagd is. 

Het was een indrukwekkend examen en heb veel respect voor de kandidaten die constant door vochten voor de fel begeerde Black Belt!

  
Vanavond nog even doorkomen hier in het mooie Mexico en morgen krijgen we de Sun Bae training. (Speciale training voor Rode band en hoger) en gaan we van 10:00 tot 16:00 aan de bak. We kijken er enorm naar uit en hebben er zin in.

Tot de volgennde Blog.

Gerard